11. huhtikuuta 2014

CASE CLOSED - PORTAAT

Portaat lähtivät tilaukseen Gradolta pienten viilausten jälkeen viime viikolla. Asennus on sovittu viikolle 17. Silloin pitäisi maalausten olla siinä vaiheessa, ettei portaiden sotkeutumista tarvitse murehtia. Sen jälkeen päästäänkin asentamaan parkettia.

Teräsrunkoiset portaat on tilattu umpinaisilla mäntyaskelmilla, jotka on maalattu alta mustaksi. Pintaan laitamme kokolattiamaton, näillä näkymin senkin mustana. Pinnakaiteet jatkuvat reisilankusta välipohjaan saakka.Näkymä sisääntullessa. Kuva Grado.


Keittiön taso jää osittain portaiden alle, minkä vuoksi ajatus avoportaista hylättiin hyvin nopeasti. Ajatus portailta putoilevista roskista sämpylätaikinassa ei tuntunut oikein houkuttelevalta.

Alkuperäisissä visioissa pinnat alkoivat vasta portaiden pitkältä sivulta, mutta koska mahdollinen putoamiskorkeus jäisi kolmannella portaalla liian korkeaksi, piti pinnoja jatkaa vähän matkaa. 


Yläkerran kaide

Aluksi mustat pinnakaiteet tuntuivat varsin radikaalilta ratkaisulta - varsinkin kattoon asti jatkuvina. Mutta rakennusprojektin edetessä ajatukseen on tottunut, enkä enää osaisi kuvitella taloon mitään muita portaita. Itse asiassa ne ovat saaneet aikaan uusia enemmän tai vähemmän radikaaleja ideoita. Saa nähdä mitä me niiden kanssa teemme. :)

19 kommenttia:

 1. Haa! Meille tulee samanlainen systeemi, mutta ilman "alamutkaa". Great minds jne...:)
  Sami RintaWillasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla Sami, ettemme ole makumme kanssa yksin. :)

   Meillä itseasiassa koko talon suunnittelu lähti liikkeelle kierreportaista ja pinnakaiteista - ne olivat ainoa "ehdoton" toive tulevalle talolle. Rakennusmääräysten vuoksi kierreportaista olisi kuitenkin pitänyt tehdä niin järjettömän kokoiset, että niistä oli pakko luopua. Sen jälkeen portaiden mallia ja paikkaa talossa jumpattiinkin pitkään ja hartaasti. Suorat portaat olisivat olleet vaihtoehto B, mutta koska nekään eivät pohjaan mahtuneet, oli L-porras vaihtoehto C. Portaiden myötä jo suunnittelun ensimetreillä kävi hyvin selväksi, ettei oman talon suunnittelu olekaan kaikkien toiveiden täyttymys vaan kasa kompromisseja.

   Tässä vaiheessa olemme tyytyväisiä näihin ratkaisuihin ja tehtyihin kompromisseihin. Käytäntö osoittaa, olemmeko samaa mieltä vielä muutaman vuoden kuluttua. :)

   Poista
 2. Mielestäni teidän porrassuunnitelmat näyttävät todella hienoilta, joten lopputuloskin on varmasti mieleinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mari! Jään mielenkiinnolla seuraamaan minkälaiseen porrasratkaisuun te päädytte... :)

   Poista
 3. Hei,

  kenen valmistajan pinnakaiteet teille tulee? Tuollaisten kaiteiden tekijöitä ei tahdo millään löytyä. Meille on myös tulossa samantapaiset pinnakaiteet (tosin portaat ovat suorat betoniportaat).

  -Jukka-

  VastaaPoista
 4. Moi Jukka!

  Meille tulee kaiteet portaiden mukana Gradolta, en tiedä tekisivätkö myös pelkkiä kaiteita... Rostepilta kysyttiin muistaakseni tarjousta myös portaiden kaiteisiin samalla kun ulos tuleviin parveke- ym. kaiteisiin. Parin viikon päästä voin laittaa kuvia ja kommentteja, asennus siirtyi vähän eteenpäin...

  VastaaPoista
 5. Tapasin Gradon omistajan helmikuun ASTA-messuilla ja kyselin häneltä, onnistuisiko tällaiset pinnakaiteet heiltä. Näemmä onnistuu ja joku on tilannutkin jo :D Jäädään seurailemaan teidän edistystä innolla siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Me aloitimme tarjouskyselyt erikseen portaista ja kaiteista, koska toiveiden mukaisia kokonaisuuksia ei näyttänyt ensin löytyvän miltään valmistajalta. Irrallisia pinnakaiteita tekee monikin, mutta hyvännäköisiä teräsportaita pinnakaiteilla ei ollutkaan niin helppo löytää. Gradoon päädyimme sen vuoksi, että he pystyivät toteuttamaan meidän suunnitelmamme kaikista joustavimmin. Esimerkiksi umpiportaat sai ilman reunaan jäävää pykälää.

   Yllättävää kyllä, aikataulut ovat hiukan venyneet ja portaiden toimitus siirtyi ensi viikkoon. Vähän itseäkin jännittää, miltä lopputulos näyttää! :)

   Poista
 6. Todella hienon näköiset portaat ja erityisesti nuo pinnakaiteet. Meillä on portaat myös haussa, tosin ne tulevat ulos mutta ovat ulkonäöllisesti hyvinkin samaa, eli mustat teräsportaat mustilla pinnakaiteilla ja puisella käsijohteella. (www.tillinraksa.blogspot.fi). T'äytyy laittaa tarjouspyyntöä Gradolle myös ja katsoa mitä heiltä saa. Mielenkiinnolla odotan kuvia teidän portaista kun ne saapuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos emäntä! Nyt olisi muutama kuva eilen asennetuista portaista nähtävänä...

   P.S. Olenkin käynyt kurkkailemassa blogiasi jo aiemmin. Rakennusprojektista oli myös puhetta miehesi kanssa, kun oltiin sattumoisin samoissa häissä muutama viikko sitten. :)

   Poista
 7. Hei, löysin vasta blogisi, ja ihastelen noita teidän kaiteita! Juuri tässä taannoin julistin että meille tulee uuteen taloomme pinnakaiteet myös, kiva saada täältä vielä vähän vinkkejä valmistajiin. Ja meillä taitaakin olla sama arkkitehtikin taloilla ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lyde, hauskaa että löysit tänne! Ja kiitos kommentista! Olen kyllä itsekin tykästynyt näihin kaiteisiin. Aluksi mietitytti, että onko ylös asti jatkuvat mustat kaiteet vähän liikaa, mutta ei enää. Ne sopivat taloon täydellisesti ja tuovat vähän särmää muuten valkoisiin pintoihin. Sitä paitsi ne sopivat kauniisti mustien ikkunankarmien kanssa.

   Mihin teidän talonne nousee?

   Poista
  2. Hei, olitkin käynyt vastavierailulla, kiitoksia :-) Meidän uusi talo nousee Porvooseen, mutta ensimmäinen rakennusprojekti (harjoituskierros) on tässä melkein teidän naapurissa ;-)

   Poista
 8. Hei, onko sinulla kuvaa tuosta Gradon portaasta pinnakaiteella

  Hei, onko sinulla valokuvaa lopputuloksest? Pinnakaiteet kiinnostavat kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Tässä postauksessa taitaa olla parhaat kuvat lopullisista portaista:

   http://suokuokkajatalo.blogspot.fi/2014/08/melkein-valmiit-portaat.html?showComment=1423600445006

   Poista