26. maaliskuuta 2014

CASE CLOSED - KEITTIÖ

Keittiön suunnittelu aloitettiin aivan ensimetreillä, samoihin aikoihin kuin koko talon suunnittelu. Tästä on aikaa kohta vuoden verran. Aikaa talon valmistumiseen mitataan nyt viikoissa, joten onkin ehkä syytä saada suunnitelmia pikku hiljaa valmiiksi. Täällä paljastin jo aiemmin mielen muuttamisen ja päätösten kanssa jahkailun olevan meidän, ja aivan erityisesti minun erikoisalaani. Mutta tämä keittiösuunnittelu on kyllä aivan omaa luokkaansa!

Keittiön muoto ja perusideat syntyivät käsi kädessä talon pohjan suunnittelun kanssa. Myös värisävyt päätettiin jo kauan sitten. Tosin nämä päätökset myös nollattiin ja aloitettiin miettiminen alusta. Alkuperäinen idea lähti betoniseinästä, josta tulisi koko taloa hallitseva päätyseinä. Tätä seinää vasten oleva keittiö häivytettäisiin sävyttämällä se mahdollisimman lähelle seinän väriä. Mutta. Koska oikean betoniseinän toteuttaminen ei ole mahdollista, aloimme selvitellä erilaisia ns. koristebetonivaihtoehtoja. Niitä löytyikin monia erilaisia. Mutta. Koska betonipinnoiteseinä ei ole betoniseinä, alkoi vaihtoehto tuntua selvästi B vaihtoehdolta. Ja ehkä harmaa väri saisi sitäpaitsi muutenkin pimeän eteisen näyttämään entistä pimeämmältä. Mitäs sitten? Ehkä valkoinen keittiö olisi kuitenkin varmin? Entäs puinen? Petroolinsininen voisi olla aika hieno! Tai kirkkaan vihreä! Ainakin kaikkia näitä on vakavasti harkittu matkan varrella. Luultavasti jotain muitakin, en enää jaksa muistaa.

Varma valkoinen


Pitkän miettimisen ja monen mutkan jälkeen päädyimme kuitenkin valkoiseen keittiöön, joskin vähän puulla sävytettynä. Tällä kertaa kuitenkin valkoinen tarkoittaa kokonaan valkoista. Keittiön yläkaapittomalla pitkällä sivulla vetimettömät laatikostot ovat mattavalkoiset, C-profiilit (jotka eivät näy kuvassa) ja sokkeli ovat valkoiset, samoin allas ja pöytätaso. Myös liesi ja liesituuletin (jotka ovat kuvassa väärät, sekä väärässä paikassa) ovat valkoiset. 

Vastapäiselle seinälle tuleviin korkeisiin kaappeihin sijoitetaan uunit, sekä integroitu jääkaappi ja pakastin. Todellisuudessa näkymä eteisestä katsottuna on hiukan toisenlainen, koska osa valkoisesta pöytätasosta jää portaiden alle. 
Sopivan värisen viilun löytäminen ei ollut aivan yksinkertaista. Koska lattiaan tulee koivuinen Saima-parketti, ei esimerkiksi tammiviilu tullut mielestäni kysymykseen. Koivuviilu taas on helposti liian keltainen. Keittiösuunnitelijamme otti parkettimallin mukaansa ja etsi tehtaan viiluvaihtoehdoista parhaan. Vaahtera näyttäisi sopivan lattian kanssa paremmin kuin hyvin! 4 kommenttia:

 1. Täällä yksi jahkaaha, joka jo puolisonsakkin väsyttää empimisellä ja mielen muutamisella. Keittiötilaus pitäisi saada viikon parin sisään tehtyä. Värit ovat olleet alusta asti selvät. Ja siksi kommentoinkin, kun natsas niin lähelle meidän suunnitelmia. Meillä saareke ja yksi työtaso ovat täysin valkoiset ja yksi pitkä seinä, jossa on kylmäkoneita lukuunottamatta kaikki tekniikka, on tammiviiluovilla/-laatikoilla. Lähinnä jahkasen ollakko uravetimet vai jotkut "rehelliset" vetimet..

  VastaaPoista
 2. Hienolta näyttää :) Tilasitteko parketitkin Pielin kautta?

  VastaaPoista
 3. Saako kysyä liesarin merkki ja malli ja onko huipparilla?

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista! Meilläkin mietittiin tota vedinasiaa - tai oikeastaan vetimettömyysasiaa... Houkutti myös täysin sileät ja urattomat laatikot "pomppumekanismilla", sen tyyppiset meillä oli edellisessä asunnossa. Niissä oli sekä hyvät, että huonot puolet. Päädyttiin kuitenkin sellaisiin vetimettömiin, joissa ei ole uraa, vaan laatikko avataan yläreunaan ja keskelle jäävän rungossa kiinni olevan uran kautta (=C-profiili). Olipas vaikea selittää! :D

  Parketit tilattiin täältä, kun päädyttiin tuohon kotimaiseen Karelian parkettiin.

  Liesituuletin on tosiaan vääränlainen tuossa 3D-kuvassa, mutta aiemmassa postauksessa on kuva Elican tuulettimesta johon päädyttiin.

  http://suokuokkajatalo.blogspot.fi/2014/01/funkkis-2010-luvun-puutalossa.html

  Siinä vaiheessa tosin meinattiin vielä laittaa musta tuuletin harmaaseen keittiöön... Malli on Elican Dynamique 70cc. Meille tulee aktiivihiilisuodattimella, mutta saa myös hormiin liitettävänä versiona. Harmittavasti tätä mallia ei tuoda Suomeen, mutta löytyy kyllä nettikaupoista. Samoin kuin valkoinen De Dietrich -liesi.

  VastaaPoista