26. maaliskuuta 2014

CASE CLOSED - KEITTIÖ

Keittiön suunnittelu aloitettiin aivan ensimetreillä, samoihin aikoihin kuin koko talon suunnittelu. Tästä on aikaa kohta vuoden verran. Aikaa talon valmistumiseen mitataan nyt viikoissa, joten onkin ehkä syytä saada suunnitelmia pikku hiljaa valmiiksi. Täällä paljastin jo aiemmin mielen muuttamisen ja päätösten kanssa jahkailun olevan meidän, ja aivan erityisesti minun erikoisalaani. Mutta tämä keittiösuunnittelu on kyllä aivan omaa luokkaansa!

Keittiön muoto ja perusideat syntyivät käsi kädessä talon pohjan suunnittelun kanssa. Myös värisävyt päätettiin jo kauan sitten. Tosin nämä päätökset myös nollattiin ja aloitettiin miettiminen alusta. Alkuperäinen idea lähti betoniseinästä, josta tulisi koko taloa hallitseva päätyseinä. Tätä seinää vasten oleva keittiö häivytettäisiin sävyttämällä se mahdollisimman lähelle seinän väriä. Mutta. Koska oikean betoniseinän toteuttaminen ei ole mahdollista, aloimme selvitellä erilaisia ns. koristebetonivaihtoehtoja. Niitä löytyikin monia erilaisia. Mutta. Koska betonipinnoiteseinä ei ole betoniseinä, alkoi vaihtoehto tuntua selvästi B vaihtoehdolta. Ja ehkä harmaa väri saisi sitäpaitsi muutenkin pimeän eteisen näyttämään entistä pimeämmältä. Mitäs sitten? Ehkä valkoinen keittiö olisi kuitenkin varmin? Entäs puinen? Petroolinsininen voisi olla aika hieno! Tai kirkkaan vihreä! Ainakin kaikkia näitä on vakavasti harkittu matkan varrella. Luultavasti jotain muitakin, en enää jaksa muistaa.

Varma valkoinen


Pitkän miettimisen ja monen mutkan jälkeen päädyimme kuitenkin valkoiseen keittiöön, joskin vähän puulla sävytettynä. Tällä kertaa kuitenkin valkoinen tarkoittaa kokonaan valkoista. Keittiön yläkaapittomalla pitkällä sivulla vetimettömät laatikostot ovat mattavalkoiset, C-profiilit (jotka eivät näy kuvassa) ja sokkeli ovat valkoiset, samoin allas ja pöytätaso. Myös liesi ja liesituuletin (jotka ovat kuvassa väärät, sekä väärässä paikassa) ovat valkoiset. 





Vastapäiselle seinälle tuleviin korkeisiin kaappeihin sijoitetaan uunit, sekä integroitu jääkaappi ja pakastin. Todellisuudessa näkymä eteisestä katsottuna on hiukan toisenlainen, koska osa valkoisesta pöytätasosta jää portaiden alle. 




Sopivan värisen viilun löytäminen ei ollut aivan yksinkertaista. Koska lattiaan tulee koivuinen Saima-parketti, ei esimerkiksi tammiviilu tullut mielestäni kysymykseen. Koivuviilu taas on helposti liian keltainen. Keittiösuunnitelijamme otti parkettimallin mukaansa ja etsi tehtaan viiluvaihtoehdoista parhaan. Vaahtera näyttäisi sopivan lattian kanssa paremmin kuin hyvin! 



24. maaliskuuta 2014

Vielen Dank für Ihre Bestellung!



Klick! Vihdoin lähti lvi-kalusteiden tilaus eteenpäin! Ostoslistan kasaaminen oli tuttuun tapaan pitkä ja hidas prosessi, mutta nyt se on tehty. Saksalaisesta verkkokaupasta lähti tilaukseen melkoinen määrä tavaraa:

  • 3 wc-istuinta
  • 3 hanaa
  • 2 kattosuihkua
  • 1 yläsuihku
  • 3 käsisuihkua
  • 1 bidésuihku
  • 3 suihkun termostaattia
  • 1 pesuallas
  • 3 wc:n painiketta
  • suihkuletkuja
  • yms.

Rahtikuluja koko paketille kertyi vain noin 300€, mikä näyttää säästön rinnalla varsin pieneltä. Olettaen, että tavarat tulevat joskus perille... :)





Kuva on lainattu täältä.

8. maaliskuuta 2014

ENSIMMÄISET VALMIIT PINNAT



Naistenpäivän kunniaksi pääsin vihdoin tekemään taloon jotain konkreettista omin pikku kätösin. Tontin raivausta, patolevyn kiinnitystä ja siivousta ei oikein voi laskea. Mutta saunan paneeleiden käsittelyn voi! Nyt on talossa ensimmäiset valmiit pinnat.


Halogeenin kellastuttama, luonnossa lähes valkoinen sauna

Saunan suunnittelu lähti liikkeelle pystyyn laitettavasta teräväreunaisesta sts-paneelista, johon lopulta myös päädyttiin. Savusaunatunnelma ja tummat seinät tosin vaihtuivat hyvin vaaleaan haapaan. Paneelit on käsitelty kertaalleen Tikkurilan valkoisella Supi saunavahalla, jotta väri ei alkaisi kellertää. Sävyero alkuperäiseen on käsittelyn jälkeen hyvin pieni.


Vasemmalla kertaalleen käsitelty vaalea haapa-paneeli



Hyvää naistenpäivää!


4. maaliskuuta 2014

SEINÄHANAN SYVIN OLEMUS




Moni asia on rakennusaikana opittu kantapään, tai ainakin mutkan kautta. Seinään upotettavan hanan asennus on yksi näistä. 


Jos haluaa piiloasennettavan hanan tai suihkun, täytyy se tietää jo väliseiniä tehdessä. Myös malli, tai ainakin valmistaja on syytä olla tiedossa. Hana tarvitsee nimittäin seinän sisään asennettavan kotelon, joka estää mahdollisen vuodon sattuessa veden valumisen seinän rakenteisiin.  Toisin kuin annoimme itsemme ymmärtää, on jokaiselle hanalle ja suihkulle erilainen kotelomalli. Nyt me siis puramme yhdeltä seinältä väärän kotelon ja asennamme uuden tilalle. Onneksi laatoittaja ei vielä ole ovella koputtelemassa, eli mitään viivästystä tästä ei synny. Harmittaa silti takapakki työmaalla, joka tällä hetkellä muutenkin jumittaa. Eikä tuo ylimääräinen kotelokaan ihan ilmainen ole.






Kun oikea kotelo on saatu seinään, asennetaan sen sisälle hanan kaikki piiloon jäävät osat. Suihkut tarvitsevat taakseen iBoxin suhkujärjestelmän. Tämän jälkeen seinän ja kotelon pintaan tulee vesieriste ja laatoitus. Näkyviin jäävät osat asennetaan laatoituksen jälkeen niin kuin perinteisetkin suihkut. 

Kaikkien mutkien jälkeen lopputuloksena on toivottavasti tämä sama ihanan pelkistetty hana, kuin Villa Luovassa!


Kuva: Villa Luova