22. helmikuuta 2014

ALL-INCLUSIVE KEITTIÖSUUNNITTELUA

Jo alkumetreillä alkanut keittiösuunnittelu jatkuu loppumetreille saakka. Päädyimme Villa Luovan ja muutaman muun referenssikohteen innoittamana teettämään keittiön Virossa, Aet Pielillä. Keittiösuunnitteluun erikoistuneen sisustusarkkitehdin kautta on mahdollista tilata kaikki keittiöön liittyvä - ja oikeistaan kaikki sisustukseen liittyvä.


Aet Piel  I  www.piel.ee

Suunnittelu on edennyt pääsääntöisesti sähköpostitse, mutta lopullisten väri- ja materiaalivalintojen vuoksi halusimme käydä paikan päällä Tallinnassa Pielin toimistossa. Tarkoitus oli lyödä lukkoon myös kylpyhuonekalusteiden ja kaappien tilaukset. Vaikka lopulliset päätökset jäivätkin tekemättä, oli reissu ehdottoman kannattava! Materiaalit näyttivät livenä erilaisilta kuin olimme kuvitelleet ja päädyimme vaihtamaan pöytätason Hi-Macsista kvartsiin. Kaapit sävytetään kvartsitasoon sopiviksi. Koska saman sävyistä malliovea ei ollut olemassa, tilattiin meitä varten tehtaalta yksi mallikappale oikean sävyisenä. Jäämme odottamaan vielä sitä ennen tilauksen tekemistä. Kylpyhuoneiden kalusteet saimme sentään valittua. 

Koska jokainen valinta vaikuttaa johonkin toiseen valintaan, kysyimme Aetin mielipidettä myös väliovien ja esimerkiksi laattojen väreistä. Paitsi mielipiteen, saimme myös kiertoajelun paikallisissa liikkeissä. Todellista täyden palvelun suunnittelua! Käytyämme värit ja materiaalit läpi toimistolla pakkauduimme koko perheen voimin Aetin autoon ja suuntasimme matto-, väliovi- ja laattaliikkeeseen. Väliovista löytyi useita eri vaihtoehtoja ja jäimme odottamaan tarjousta Haapsalu Uksetehakselta. Kokolattiamattojen katsominen jäi pahasti kesken Isomman ja erityisesti Pienemmän nälkäkiukun vuoksi, mutta Aet ja Margot lupasivat selvitellä vaihtoehtoja ja toimittaa näytepaloja nähtäväksi. Tässä vaiheessa pojat jatkoivat matkaa Lentosataman Titanic-näyttelyyn ja sain keskittyä itsekseni Internon laattaliikkeen tarjontaan. 

Tarjontaa oli jokaisessa liikkeessä niin paljon, että aika loppui täysin kesken. Puhumattamaan siitä, kuinka monta sisustusliikettä ehdimme nähdä vain ulkopuolelta.  Ehkä alamme suunnitella uutta matkaa Tallinnaan - tällä kertaa ilman lapsia.  






6. helmikuuta 2014

MONTAKO KERTAA NAINEN VOI MUUTTAA MIELTÄÄN?

Nähtävästi aika monta - ainakin jos kyseessä on oman talon rakentaminen tai blogin ulkoasun muokkaaminen. Fonttien vaihteleminen ja tekstien siirteleminen on varmaan jonkinlainen sijaistoiminto edessä odottaville isommille päätöksille. Saa nähdä, montako kertaa ehdin niitä siirrellä ennenkuin talo on valmis.

En tiedä onko hyvä vai huono asia, että rakentamiseen pääsee vaikuttamaan pitkin matkaa. Jos kaikki päätökset täytyy tehdä ennen talopaketin tilaamista, on niitä turha ruveta miettimään ja jossittelemaan enää siinä vaiheessa, kun seinät nousevat tontille. Sen sijaan kun talo rakennetaan pitkästä tavarasta voi kaikkia ratkaisuja miettiä ja jossitella koko ajan. Ainakin me olemme hyödyntäneet tämän mahdollisuuden.





LVI-, sähkö- ja esimerkiksi keittiösuunnitelmat tehtiin hyvissä ajoin, mutta vasta siinä vaiheessa kun väliseinät nousevat paikoilleen alkavat suunnitelmat konkretisoitua. Onneksi tässä vaiheessa on vielä päästy tekemään muutoksia, joita emme olisi osanneet paperilla kaivata. Saunarakennuksen kylpyhuone onkin todellisuudessa paljon matalampi kuin kuvittelimme, minkä vuoksi siirsimme suihkun seinältä kattoon. Tämä taas pakotti siirtämään spoteille vedettyjen sähköjen paikkoja. Olohuoneeseen suunniteltu epäsuora valo ei tuntunutkaan korkeassa tilassa enää niin hyvältä idealta, joten tv-tilan kattoon vedettiinkin sähköt kuudelle Wan-valaisimelle - jotka löysimme vasta hetki sitten. Alakerran pienen wc:n kattoon sen sijaan voisikin laittaa epäsuoran valon, vaikka sitä ei sähkökuvissa olekaan. Esimerkiksi. Onneksi sekä sähkö-, että lvi-urakoitsija ovat olleet niin joustavia!

Timpureilta luulisi kyllä jouston käyvän jo vähiin. Sovittu urakka alkaa olla jo loppusuoralla ja muutoksia on tehty matkan varrella enemmän kuin muutama. Kuitenkin suostuivat vielä purkamaan pätkän väliseinää, joka ei asettunutkaan samaan linjaan takan kanssa, vaikka kuvassa siltä näytti. Muistan tämän joka kerta kun avaan sekä päätyseinän, että takan kanssa linjassa olevan eteiskaapin! Props!





2. helmikuuta 2014

VIIKONLOPPU RAKSALLA LASTEN KANSSA


Raksavinkki 1 - Eväät!

Jos työmaalla aikoo viettää lasten kanssa aikaa enemmän kuin minuutin, ovat eväät aivan ehdottomat! Toistaiseksi ainakin kuumalla kaakaolla, pillimehulla, mandariineilla, pullalla ja retkiolosuhteilla on saanut ostettua muutaman hetken kärsivällisyyttä. Mihinkään järkevään tekemiseen se ei riitä, mutta edes pohdintaan ja pikaiseen suunnitteluun. 

Raksavinkki 2 - Lapsityövoima

Jos pitäisi saada jotain aikaan, voi lapsityövoiman käyttö tulla joissain tapauksissa kyseeseen. Tähän kehotan käyttämään kuitenkin omaa harkintaa! Pahimmassa tapauksessa työvoiman hyöty muuttuu haitaksi, etkä saa aikaan senkään vertaa. Meidän työmaalla 4-vuotias pääsi maalaamaan Miehen kanssa nurkkarimoja. 


Arkisin lasten raahaamista raksalle on yritetty välttää, koska väsyneenä ja nälkäisenä päiväkotipäivän jälkeen mitkään eväät eivät riitä tekemään käynnistä houkuttelevaa. Se riittää, että viikonloppuisin käyntejä tulee - halusi tai ei. Aamuisin koukkaamme raksan kautta kun Isompi on pudotettu kouluun ja Pienempi päiväkotiin. Usein yritän ehtiä käymään työmaalla myös töiden jälkeen, ennen kuin täytyy kiitää jälleen päiväkodille. Talo näyttää iltapäivällä aina erilaiselta kuin aamulla ja timpureiden lähdettyä saa tyhjällä työmaalla rauhassa fiilistellä tulevaa kotia. Tässä vähän kurkistuksia tiloihin, jotka alkavat pikku hiljaa hahmottua.


Olohuoneen korkea tila,
oikealla keittiö, jonka yläpuolella yläkerran "lounge"



Olohuoneen toisen reunan yläpuolelle jäävä parvi, jossa sisäikkuna



Parvi / lasten lego-, junarata-, pelihuone



Yläkerran aula / arkiolohuone



Tämän viikonlopun pelastus oli lähistöllä asuvat kaverit ja työmaan naapurista löytynyt pulkkamäki!